ROC, kort voor regionaal opleidingen centrum, is opgericht midden jaren 90 als gevolg van verplichte fusies tussen diverse mbo-opleidingen. ROC biedt vakopleidingen aan in verschillende gebieden, zoals toerisme, horeca en beveiliging. De didactiek verschilt met klassieke onderwijsinstellingen en het betreft vaak vakgerichte opleidingen. Als je op zoek bent naar een goed ROC dan kun je deze gelukkig door heel het land vinden. Dit opleidingscentrum is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Sterker nog, er zijn opleidingen die puur gericht zijn op volwassenen.

Didactiek

De aard van het onderwijs is minder gericht op theorie en uit het hoofd leren en meer op doen en aanpakken. Uit verschillende hoeken is er in de laatste jaren kritiek ontstaan op de wijze van lesgeven. Er wordt gezegd dat studenten minder hoeven te leren en daardoor theoretisch minder sterk zijn. Aan de andere kant is het klassieke beroepsonderwijs ook niet vrij van kritiek. Voorstanders van het ROC zeggen juist dat studenten uit het klassieke mbo, moeite hebben met het toepassen van de theorie op de praktijk. Als compromis is het diplomatiek om te zeggen dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft.

Volwasseneneducatie

ROC heeft een ruim aanbod aan opleidingen voor volwassenen. Deze erkende opleidingen lopen flink uiteen. Je kunt denken aan vavo (mavo, havo of vwo), taalonderwijs of inburgering. Enkele voorbeelden van bedrijfsopleidingen zijn te volgen in de richtingen: techniek, zorg of in de horeca. Dit is ideaal voor volwassenen die een carrière switch willen maken of na jaren werken toch besluiten om een diploma te behalen. Het is nooit te laten om te beginnen met studeren.

Specialismen

Een vakopleiding duurt doorgaans 2 tot 4 jaar en leidt studenten op tot zelfstandig uitvoerder van werkzaamheden. Dan bestaat er ook een middenkader opleiding die 3 tot 4 jaar duurt. Er is ook een specialistenopleiding die 1 of 2 jaar duurt. Studenten worden hier ook opgeleid om volledig zelfstandig werkzaamheden uit te voeren, maar de focus is breder. Op die manier kunnen zij hun specialisme breder inzetten. Daarna bestaat er de mogelijkheid om door te stromen naar een hogere beroepsopleiding. Enkele onderwijsunits waar studenten uit kunnen kiezen zijn: economie, dans & theater en uiterlijke verzorging.

Balans tussen theorie en praktijk

Het hart van het ROC ligt bij aanpakken. Er is sprake van theorie, maar uiteindelijk worden studenten opgeleid om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Praktijkervaring is dus van essentieel belang. Wat in ieder geval belangrijk is bij het ROC is dat de kennis die wordt opgedaan goed kan worden toegepast op de praktijk. Wat heb je aan ellenlange pagina’s kennis waar je niet veel mee kunt behalve vergeten? Houd je ervan om anderen op te leiden? Dan is de functie praktijkopleider wellicht voor jou. Als praktijkopleider help je studenten die het vak nog moeten leren. Denk daarbij aan zorg, welzijn of sport.  

ROCS door het hele land

Zoals de naam al doet vermoeden zijn regionale opleidingscentra te vinden door het gehele land. Je hebt bijvoorbeeld ROC Midden Nederland of ROC Amsterdam. Elk centrum biedt haar eigen opleidingen aan. Denk bijvoorbeeld aan het Grafisch Lyceum dat onderdeel is van het ROC. Hier worden studenten creatief opgeleid tot grafische vormgevers. De Rooi Pannen is ook een onderdeel van het ROC. Het merendeel van de opleidingen kent een hospitality focus; enkele voorbeelden zijn sommelier –of koksopleidingen.

Doorgroeimogelijkheden

Na een een studie aan het ROC kun je aan de slag in het werkveld. Een andere weg die je kunt inslaan is een hogere studie, bijvoorbeeld op het hbo. Van het mbo naar het hbo doorstromen is een logische vervolgstap om je carrière een extra impuls te geven. Er zijn ook zogeheten flexopleidingen beschikbaar die je kunt combineren met je baan. Op die manier kun je leren op afstand of 1 of 2 dagen in de avonduren naar school. Zo heb je het beste van beide werelden. Is een hbo-opleiding te pittig? Dan kun je een associate degree van 2 jaar overwegen wat qua niveau tussen het mbo en hbo inzit.

Het begint met een gedegen basis

Welke richting je ook opgaat, het regionaal opleidingen centrum geeft je een gedegen voorbereiding, zodat je vol goede moed als een zelfstandige professional aan de slag kunt gaan. Nederland heeft meer doeners nodig die met kundigheid anderen te hulp schieten, of dat nu in de zorg, sport of gastvrijheidssector is. Na een studie aan het ROC kun je echter ook doorstuderen. Laat je goed informeren wat de opties zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.